Az emberi szervezet működése elképesztően komplex dolog. Az egyik legtöbb energiát követelő „belső” tevékenységünk az emésztés – éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen táplálékot viszünk be a szervezetünkbe. A megfelelő balansz megtartása ez esetben is erősen ajánlott, és az egészséges életmód ösvényére rálépve nemcsak a jelenlegi súlyunkat, a fizikumunkat, a nemünket és a korunkat kell tekintetbe venni a helyes étrend megtervezésénél, de a vércsoportunkat is.
A vércsoport szerinti diéta viszonylag újkeletű jelenség, és mint olyan, hatalmas népszerűségnek örvend. A diéta lényege, hogy az egyes ételek máshogyan hatnak az emberekre, attól függően, hogy genetikailag milyen állománnyal, vércsoporttal rendelkeznek a szóban forgó személyek. Ha megtaláljuk az ideális menüt, személyre szabva, sokkal egészségesebbek és fittebbek lehetünk. Sőt, a szakértők úgy vélik, hogy a vércsoport szerinti diéta rendszeressé tételével a fogyás is jóval gyorsabb procedúrává avanzsál, ráadásul nem terheli meg a szervezetet sem. Lássuk hát sorban az egyes vértípusokat, és az azokhoz passzoló, illetve tiltólistás ételeket!
1 . A 0-ás vércsoport képviselői bátran fogyaszthatnak vadhúst és bárányt, de ha azt preferálják, a tenger gyümölcseit is beépíthetik az étrendjükbe. Különösen a pisztráng és a lazac tesz jót az egészségünknek és a fogyókúrájuknak is – feltéve, ha azok nem füstöltek. A tejtermékek tekintetében a 0-ás vércsoporttal rendelkező személyeknek a kecskesajt váltja be a hozzá fűzött reményt. A gyümölcsök közül tulajdonképpen bátran fogyaszthatnak bármit, a mediterrán gyümölcsökkel viszont vigyázzanak! Az alkohol rendszeres fogyasztása nem javallott a vércsoport képviselőinek, kivéve, ha az jóminőségű fehérbor.
2. A-s vércsoporthoz tartozó személyek fogyasszanak a diétájuk részeként rendszeresen makrélát és lazacot, akár félig nyersen is. Ne kerüljék el a szójaféléket és a babot sem. Azok az emberek, akiknek a vércsoportja A-s, egész nyugodtan fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben ringló szilvát, meggyet és citromot, de ha szeretik, a mazsolát se vessék meg. A kávé a szóban forgó vércsoporttal rendelkezőknek kifejezetten jót tesz. Ami viszont roppant meglepő, hogy a szakértők azt javasolják a vércsoporthoz tartozóknak, hogy kerüljenek el jó messzire mindennemű húst, a krumplit, valamint a káposztaféléket.
3. A B-s vércsoport képviselői egyenek bátran nyulat és bárányt, viszont a szárnyasokat és a sertéshús fogyasztását inkább kerüljék. A tejtermékek és a B-s vércsoportú személyek jól megférnek egymással, szinte semmi sincs tiltólistán a számukra ebben a kategóriában. Míg a lazac és a makréla fogyasztása erősen ajánlott az e típusba tartozóknak, addig az osztriga és a kagylófélék inkább tiltólistásak. A B-sek nagyon szerencsések a gyümölcsök dolgában, ugyanis bármit bátran fogyaszthatnak, ami a kiskertben megterem, viszont a gránátalmától inkább óvakodjanak.
4. AB-s vércsoportba tartozók a vércsoport szerinti diéta függvényében fogyasszanak rendszeresen nyulat és bárányt, viszont a sertést és a borjúhúst inkább hanyagolják. A ponty és a pisztráng nyerő ötlet, míg a halfélék közül a füstöltlazac már nem annyira az. Az AB-s vértcsoporttal rendelkező személyek is, csakúgy, mint az előző csoport tagjai, szinte minden otthon honos gyümölcsöt bátran a tányérjukra rakhatnak, a banánnal és a naranccsal viszont jobb, ha vigyáznak.
Persze mindez csupán tanács-jellegű irányvonal, és nem kőbe vésett igazság. Tudjuk jól, hogy a hatékony diéta az ésszerű fogyasztás és a rengeteg mozgás kombinációjának az eredménye.