Tombol a nyár, odakinn csak úgy repkednek a plusz fokok, mi pedig könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a megszokott étrendünk helyet valami teljesen másra vágyunk: a finom, lédús gyümölcsök képei kergetőznek a lelki szemeink előtt. Ne álljunk hát ellen e kifejezetten jótékony kísértésnek – vágjuk bele a fejszénket a gyümölcs diéta folyamatába! A gyümölcs diéta egyébként nagyon megosztó jelenség. Ellentmondásossága abban rejlik, hogy a legtöbben a megfelelő mennyiségű információ hiányában nem helyesen alkalmazzák azt. A gyümölcs diéta ugyanis nem azt jelenti, hogy reggeltől-estig, amíg tart a fogyni vágyásunk mögött lévő makacsa akarat, más sem eszünk, csak gyümölcsöt.
Ezzel egyébként jóval többet ártunk a szervezetünknek, mint használunk. A rendszeres gyümölcsfogyasztás meggyorsítja az anyagcserénket, segíti a méregtelenítést és az emésztési folyamatokat, gazdag forrása a vitaminoknak és a rostoknak- azonban, ha semmi mást nem eszünk, energiátlanná és ingerültté válunk, arról nem is beszélve, hogy amint felhagytunk a sokáig egyébként is tarthatatlan fogyókúrával, a kilók többedmagukkal kopogtatnak be az ajtón.
Érdemes észben tartani, ha már a gyümölcs diéta az, ami foglalkoztat minket, hogy a fogyókúra –annak semmilyen válfaja- nem célravezető, ha előre beütemezett és megtervezett programként hajtjuk azt végbe. Ha valóban hosszú távú eredményre vágyunk, az életmódunkat kell megváltoztatni, és nem időszerűen és módszeresen sanyargatni a szervezetünket. Az életmódváltás és az okosan beépített gyümölcs diéta pedig kéz a kézben járnak. No de mit jelent ez a gyakorlatban? A szakértők véleményét megfogadva iktassuk be a napunkba legalább 3-4 alkalommal a gyümölcsfogyasztást is. A legjobb, ha nyers alapanyagról van szó, de a cukornélküli smoothie-k is ugyanúgy szóba jöhetnek, mint az aszalt finomságok. Amit igyekezzünk mellőzni, az a banán és a datolya, azok kalóriatartalma ugyanis magas.
A finomságok mellett a főételek minőségére is fektessünk nagy hangsúlyt, kerüljük a felesleges szénhidrátokat. Bár a gyümölcsök legtöbb típusa lédús, a gyümölcs diéta során se mellőzzük a fokozott folyadékbevitelt. Ez nyilván nem a magas cukor-tartalmú italokat takarja, hanem a friss vizet, szigorúan szénsavmentesen. Végül, de nem utolsó sorban, fektessünk fokozott figyelmet a gyümölcsök „eredetére” is. Az agyonvegykezelt produktumok bizony több kárt okoznak, mint hasznot hajtanának, de kerüljük el jó messzire a mélyhűtőből előkerült zacskós gyümölcsöket is, ugyanis azok a rengeteg kezelésnek „köszönhetően” már-már köszönőviszonyban sincsenek az eredeti, vitaminban gazdag friss társaiktól.