Természetesen lehetetlen elvárás az, hogy vakító fehér fogakkal tündököljünk, hisz csontszínűek a fogaink, de a fogzománcunk eredeti színének megőrzése érdekében tehetünk, és tennünk is kell, hacsak nem akarjuk, hogy kellemetlenül érezzük magunkat fogaink sárgás kinézete miatt. Igaz, hogy a genetika is sokat számít, ki milyen fogsort örököl, de ápolással, kellő odafigyeléssel sokat tehetünk az egészséges kinézetért.
Fontos tudnunk, hogy a fogzománcunkon lerakódott sárgás lepedék, fogkő, az elfogyasztott ételek, édességek, vagy italok festékanyagai. Tehát, ha az alábbiakban felsorolt ételeket, italokat megpróbáljuk elkerülni, vagy legalábbis elfogyasztásuk után tisztítani, akkor jelentősen elkerülhetjük a sárgásodás kellemetlenségeit.
A vörösbor- illetve a fehérbor savas italok, színképző összetevőket, úgynevezett kromogéneket tartalmaznak, amelyek foglepedéket okoznak, így hosszabb távú fogyasztását érdemes kerülni. A másik legismertebb ital, ami szintén veszélyt jelent fogaink fehérségének, az nem más, mint a kávé. A kávé ugyanis színképző összetevőinek köszönhetően szintén korrodálja a fogzománcot.
A tea a következő jól ismert ital, ami veszélyt jelent, ezek közül is leginkább a fekete tea, amit a legjobb kerülni, ha fontos fogaink épsége, mert hasonlóan a borokhoz, ez az ital is gazdag lepedéktermelő csersavakban. Az energiaitalok is veszélyforrást jelentenek, hiszen ezek a sportitalok is gazdagok lepedékképző anyagokban és gyengítik a fogzománcot.
Az italok körében még megemlíthető a legtöbbet említett káros ital, a kóla, amely számos más kártékony hatása mellett a fogzománcunk épségére is negatív hatással van, mely amellett, hogy erősen savas ital, kromogénben gazdag. A bogyós gyümölcsök is hozzájárulnak fogaink elszíneződéséhez, mint pl. az áfonya, fekete ribizli, cseresznye. Ezek mellett még foglepedéket képezhetnek a sötétebb szószok is, mint pl. a paradicsomszósz, curry szósz, stb. Végül az, ami talán az egyik legjobban veszélyesnek mondható a fogzománcunk épségére nézve, az nem más, mint az édesség.
Az édességek gyakori használata szintén sárgásodást okoz, és a bennük levő cukormennyiség roncsolja is a fogakat.
Ha mégis besárgulna a fogzománc, akkor számos házi praktikával megoldható készítményről olvashatunk interneten, aminek segítségével visszaállítható vagy kezelhető, de ott van emellett a fogfehérítés lehetősége is, amit fogorvosoknál ajánlott igénybe venni. A legjobb mégis, ha időben gondoskodunk fogaink épségéről és igyekszünk megelőzni a sárgásodással járó kellemetlenségeket.