Home / Egészség / A gluténmentes termékekről őszintén

A gluténmentes termékekről őszintén

gluténmentes termékek
Gluténmentes termékek

Manapság divatosnak számít gluténmentesen táplálkozni. A legújabb, elsöprő erejű divatőrület rengeteg hollywoodi sztárt is számlál a rajongótáborában, de már azon sem kapjuk fel a fejünket, ha valaki a baráti társaságban bejelenti: mától nem eszik glutént. Lehet szeretni vagy utálni, egyetérteni vele vagy a kákán is csomót keresve hangosan tiltakozni ellene, az igazság az, hogy a gluténmentes termékek mára már jócskán megvetették a „lábukat” a szupermarketek polcain, és nagyon úgy néz ki, hogy még jóideig ott is maradnak. De miről is van szó tulajdonképpen? A glutén, mint olyan, a gabona-félék alapösszetevője, tehát benne van a finom péksüteményekben, a kenyérben és a hűs sörben is.

Bizonyára mindenki hallott már arról a sajnálatos betegségről, amit lisztérzékenységnek neveznek: ezek az emberek azok, akik alapvetően gluténmentesen táplálkoznak, sőt, nem is tehetnek máshogyan, ha egészségesek és panaszmentesek akarnak maradni. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a gluténmentes termékek vásárlói között elvétve találunk csak olyan személyt, aki valóban érzékeny a hagyományos lisztre- lévén ez nagyon ritka jelenség-, a legtöbben „csupán” diétáznak vagy életmódot váltanak. Milyen termékek közül választhatnak azok az emberek, akik odahaza szeretnének gluténmentesen táplálkozni? Az amaránt például az egyik legkedveltebb gluténmentes gabonaféle. Már az ősi mexikóiak, az aztékok és a maják is előszeretettel fogyasztották.

Az íze kellemes, kissé édeskés, sokak szerint a dióra emlékeztet. A pörkölt vagy a natúr formában fogyasztott hajdina a legtöbb hazai háztartásban is megtalálható. A roppant egészséges termékből készített liszt kissé földes, diós ízű, rengeteg félképpen felhasználható. A gluténmentes termékek között a kishazánkban az egyik legelterjedtebb a kukoricaliszt. A kukoricadarából általában puliszkát készítenek, ami nemcsak egészséges, de fogyasztó hatású is. Aki még nem kóstolt puliszkát, de szereti a lágyabb, édeskésebb ízvilágú ételeket, a szóban forgó ételkülönlegesség tökéletes választásnak fog bizonyulni- ráadásul elkészíteni sem nehéz. A gluténmentes termékek között a méltán híres, szeretett és keresett quinoa túlzás nélkül a képzeltbeli lista első helyezettje.

A quinoa név apró magocskákat takar, felhasználása roppant sokoldalú. Az aminosavakban és fehérjékben gazdag mag az Andok hegységében őshonos, sokak nemes egyszerűséggel csodamagnak emlegetik. A magokat magában is ehetjük, belekeverhetjük a natúrjoghurtba, esetleg megőrölve készíthetünk belőle finom süteményeket. A másik nagy kedvenc a hazai gasztronómiában a gluténmentes termékek között a köles. A magas vastartalmú köles magnéziumban és foszforban is bővelkedik, megfőzve pedig nagyon sokoldalú és érdekes ízű eleség. Igazából az, hogy kiírtjuk a glutént az életünkből, nehéz döntés, hiszen olyan mindennapi dolgokat kell likvidálni az életünkből, mint a fehér kenyér. Ám, ha valóban komolynak érezzük a törekvést és kellőképpen elszántuk magunkat, sokkal egészségesebb módjait fogjuk a táplálkozásnak felfedezni – ami kis kreativitással éppen olyan íz-élményt ad, mint a korábbi táplálkozási szokásaink.

About admin

Check Also

Segítség, bajban vagyok! – tanácsok depresszió ellen

Közismert tény, hogy az időjárás nagy hatással van a kedélyállapotunkra. Olyannyira igaz ez a kijelentés, ...

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás