
Manapság egyre nagyobb teret hódít az egészséges életmódra való törekvés. A nyugati országokban már több évtizede számít divatosnak, ha valaki a táplálkozási tanácsadó szolgáltatását igényelve lép az élmódváltás rögös útjára. De mit is csinált tulajdonképpen a táplálkozási tanácsadó? Az a szakember, aki a tanácsadással keresi a kenyerét, mindet tud a különféle táplálékokról – teljesen mértében tisztában van azzal, hogy az egyes tápanyagok mire jók, miben segíthetnek a szervezetünknek. A dietetikus szakember –hazánkban előszeretettel nevezik így a szakma mesterét- segít a pácienseknek gyakorlatban használni ezt a tudást, és olyan gyakorlati tanácsokkal vértezi fel a szolgáltatást igénylő személyeket, amelyek alkalmazásával azok megszabadulhatnak a felesleges kilóktól, leküzdhetik a régóta tartó betegségeket és hatásosan energizálják a testüket.
Bizony, azt már a laikusok is tudják, hogy a helyes táplálkozás megelőzheti a megbetegedéseket, de a krónikus bajokra is remek gyógyírral szolgál. Az igazság persze az, hogy mi, emberek mindnyájan mások vagyunk, eltérő igényekkel és szükségletekkel, ebből kiindulva pedig nem lehet mindenkire hatásos ugyanaz a terápia. Ennél a pontnál lép közbe a táplálkozási tanácsadó, aki egy kiadós és hosszú személyes találkozó során fényt derít arra, hogyan működik a szervezetünk, mi az, ami a számunkra megfelelő, illetve, melyek azok a tápanyagok, amelyekre nagy szükségünk van.
A dietetikus komoly tudással rendelkező egyén, akin hatalmas felelősség nyugszik, hiszen rajta áll vagy bukik a szervezet helyes működése. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb embernek a napi 4-5 étkezés ajánlott, kisebb mennyiségű tápláló ételekkel. A gyümölcs, illetve a zöldség nem hiányozhat a napi menüből, ha egészségesen akarunk élni. Ez kb. 400-500 grammot takar az említett tápanyag forrásokból. Persze a folyadék fogyasztás is kiemelkedő fontossággal bír, a táplálkozási tanácsadók megegyeznek abban, hogy ez átlagosan 2-2.5 liter folyadékot jelent naponta. Mi legyen ez a folyadék? Nos, a legjobb, ha tiszta, szénsavmentes víz, de semmi esetre sem színezékektől gazdag szénsavas üdítőital. Érdemes kerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket is, bár néhanapján egy kis csokoládé engedélyezett, még a legszigorúbb diéták során is.
Szintén érdemes jó messzire kerülni a gyorséttermi ételeket is, állítja a táplálkozási tanácsadó, Bár ezek a finomságok valóban ínycsiklandozóak, és érezhetjük úgy, hogy egy kis pizza vagy hamburger nem árt, de a valóságban sajnos többet veszíthetünk a fincsi falatokon, mint nyerhetünk. A táplálkozási tanácsadó szerint az alkoholt is ajánlatos redukálni, ami azt jelenti, hogy ideálisan a hölgyek napi maximum egy, míg az ura napi két pohár minőségi alkoholos italt fogyaszthatnak el büntetlenül. Persze az, aki egészségesen akar élni, nem iktathatja ki a sportot sem az életéből. A táplálkozási tanácsadó ebben is rengeteget tanáccsal és tippel tud szolgálni, így, ha úgy érezzük, megérett az idő az életmódváltásra, keressük az említett szakembert bizalommal.