Bár rengeteg helyen hallhatunk a bio termékekről mégis nem biztos, hogy tudjuk mitől is lesz valami bio. A bio élelmiszerek sajátossága, hogy teljesen ellenőrzött körülmények között termelik őket, semmilyen műtrágyát és szintetikus vagy toxikus anyagot nem tartalmaznak. Esetükben a tápanyag utánpótlás csak szerves eredetű lehet illetve a növényi károsítókat is csak mechanikus úton irtják.
Ez azt jelenti, hogy az esetleges kórokozókkal szemben is csak olyan természetesen eredetű, ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel permeteznek, amelyen nem szívódnak fel a növényekben illetve vízzel könnyedén lemoshatók, így nem károsítják a növényt.
Fontos azonban tudni, hogy az e módon előállított termékek – az alacsonyabb hozam miatt – mennyiségben is elmaradnak vegyszerezett társaiktól, éppen ezért magasabb költségekkel állíthatók csak elő. A valódi, hiteles bioélelmiszerek ezért mindig egy magasabb árkategóriát képviselnek, ugyanakkor minőségben is magasabb szinten helyezkednek el. Bio élelmiszereknek nevezzük az állati vagy növényi eredetű élelmiszereket, amelyeket az ökológiai gazdálkodást szabályainak betartásával állítottak elő, vagyis utólag vizsgálatok során semmit nem lehet biotermékké minősíteni.
Ezen gazdálkodási mód hivatalos megnevezése az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás, de nem hivatalos formában sokan csak biogazdálkodásnak vagy organikus gazdálkodásnak hívják. A bioélelmiszerek beszerzése annak idején nehezebb volt, mára azonban a széles termékkínálatnak köszönhetően még válogatni is van lehetőségünk.