Ha az ember lánya először lesz terhes, a környezete hihetetlen módon reagál az újdonságnak számító állapot bejelentésére. Általában a férj az a személy, akiből azonnal előtör a gondoskodó családapa szerep, s még a széltől is óvja az asszonykáját- abban az esetben is, ha a teremtés koronájára azelőtt nem volt jellemző a túlzott gondoskodás. Való igaz, a kismamákat óvni és félteni kell, vigyázni rájuk, hiszen a bennük fejlődő kicsiny lény egészsége és jóléte sok esetben az anyukát ért hatások függvénye. Persze, nemcsak a környezetnek, de magának az állapotos hölgynek is hatalmas felelősség nyomja a vállát, hiszen minden tekintetben át kell variálni az addig megszokottá vált hétköznapjait. Az addigi élet rossz szokásai egycsapásra meg kell, hogy szűnjenek.
Csak, hogy egy egyszerű, életszerű példával éljünk: az addig láncdohányos nő egyik napról a másikra kötelezően leteszi a cigit, ha megtudja, hogy egy másik szív dobog az övé alatt. Ugyanez a helyzet az alkohollal is. Nem kell ahhoz az alkohol rabjának lenni, hogy néhanapján szívesen legurítsunk egy hűsítő sört, esetleg a vacsorához megigyunk egy pohár kellemesen andalító, finom bort. Ám ezek a szokások azonnal a semmivé lesznek, amint a terhességi teszten meglátjuk azt a bizonyos két csíkot. Igaz, ami igaz, egyes orvosok támogatják a mértékletes alkohol fogyasztást a terhesség 9 hónapja alatt –főleg, ha a kismama megkívánja azt-, ám az, aki biztosra akar menni, és nem bíz semmit sem a véletlenre, garantáltan elzárkózik az ilyen jellegű témától. Persze itt még nincs vége a történetnek, hiszen a pozitív terhesség esetén általában a nők egész étrendje átalakul – amiben nagyban közrejátszanak a pocakban lakó kis csibészek is.
Vannak egyébként olyan ételek és italok, amelyeket érdemes kerülni az áldott állapot 9 hónapja alatt. A szakemberek többnyire megegyeznek abban, hogy a kismamának mindenből kell ennie, ami jólesik a szervezetének, ám a túlzottan zsíros, fűszeres ételektől nem árt tartózkodni. Az örök kérdés a cukor- fogyaszthatjuk-e terhesen, vagy inkább nem. A fehércukor egyébként is már jónéhány éve tiltólistás „anyag”, így minden diétázónak, fogyókúrázónak és életmódváltónak evidens, hogy a reggeli kávé és tea édesítését más módon kell megoldania. Mi a helyzet a várandósokkal? Számukra melyek azok az édesítőszerek, amelyeket minden gond nélkül beépíthetnek az étrendjükbe?
A szacharinról megoszlanak a vélemények, ugyanis sokan állítják, a terhes hölgy minden gond nélkül használhatja a szóban forgó édesítőszert, ám olyan személyek is akadnak szép számmal, akik szerint a szacharin átjut a placentán és káros lehet a baba egészségére nézve. A szorbit ezzel ellentétben mértékkel nyugodtan alkalmazható – ám túlzott fogyasztása emésztőrendszeri panaszokat is okozhat, ami a gyakorlatban a nem túl kellemes hasmenést jelenti. Korunk egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő édesítője, a stevia a kakukktojás kategóriába tartozik, ugyanis semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy ártalmas lenne-e vagy sem, így a fogyasztása előtt mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal. A lényeg egyébként is az orvos és terhes hölgy folyamatos kommunikációjában rejlik, így mi se legyünk restek bármit megkérdezni az étrenddel kapcsolatban is, hiszen nemcsak a mi, de a babánk egészsége is múlik a tájékozottságunkon.