
Kedélyjavítás, agyserkentés, energizálás, valamit az infarktus kockázatának csökkentése akár egyetlen ital fogyasztásával lehetséges. Napjainkban a kávéfogyasztás jótékony hatása egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. Kísérletek bizonyítják, hogy a kávé több antioxidánst tartalmaz, mint bizonyos gyümölcsök és zöldségek.
Emellett tartalmaz B2 vitamint, káliumot és magnéziumot is. A kávéfogyasztás a jótékony hatását a rákos megbetegedésekre is kiterjeszti. Napi 4-5 csésze kávé a májrákot 40%-kal, a végbélrákot pedig 15%-kal csökkentheti. Az anyagcserére is pozitív befolyást gyakorol, melynek következtében számos diétát elősegít.
A kávéfogyasztás jótékony hatása többek közt a benne lévő koffeinnek köszönhető, mivel a koffeinmentes kávé vizsgálata során nem bizonyosodott be mind a feljebb említett pozitívum. Azonban fontos a mértékletesség, hiszen ha a napi koffeinbevitel meghaladja a 400 mg-ot, álmatlanságot, nyugtalanságot és erős szívverést okozhat.